Btw-attesten voor commerciële nummerplaten

De commerciële platen worden in twee categorieën opgesplitst: de handelaarsplaten en de proefrittenplaten, bedoeld voor gebruik door professionals in de automobielsector. De geldigheid van een commerciële plaat is één jaar (tot en met 31 december) en moet ieder jaar hernieuwd worden.
 

Aanvraag van een btw-attest voor commerciële nummerplaten (handelaars- en proefrittenplaten)

 • Hoe een commerciële plaat of de hernieuwing ervan aanvragen?

  Vul het aanvraagformulier in:

  Bezorg het formulier vervolgens aan uw bevoegd kantoor

  • per e-mail
  • per brief

  U vindt de contactgegevens in onze kantorengids ('Professioneel > Attesten, Afschriften, Vergunningen > Diverse getuigschriften').

  Na onderzoek van uw aanvraag, wordt het btw-attest automatisch naar DIV gestuurd.

  Opgelet: het KMO-infocenter levert geen btw-attesten af. De medewerkers op het infocenter helpen u enkel het formulier in te vullen als u daar moeilijkheden mee hebt.

 • Wanneer moet ik de hernieuwing van de commerciële plaat aanvragen?

  Net als in de voorgaande jaren kunt u vanaf 1 oktober opnieuw een btw-attest aanvragen om uw commerciële platen te hernieuwen. 

  Vanaf 1 januari 2021 veranderen de regels rond commerciële nummerplaten (zie website van de FOD Mobiliteit). Een overgangsperiode aan het einde van dit jaar is nodig om onze informaticasystemen aan te passen.

  We vragen u om uw aanvragen voor btw-attesten voor commerciële nummerplaten naar ons op te sturen:

  • ofwel ten laatste op 7 december 2020. De attesten worden ten laatste op 11 december 2020 naar de FOD Mobiliteit gestuurd. Vul het aanvraagformulier in en verstuur het per e-mail (bij voorkeur) of per post.
  • ofwel van januari 2021 tot 28 februari 2021.
   U kunt uw aanvragen dan online doen via MyMinfin: eenvoudiger, veiliger, sneller. Een nieuw pdf-formulier zal bovendien beschikbaar zijn op onze website.

  De aanvragen die ons bereiken tussen 8 en 31 december 2020 worden niet behandeld. U moet uw aanvraag dan opnieuw indienen (via MyMinfin of via het nieuwe pdf-formulier).

 • Moet ik verantwoordingsstukken toevoegen bij mijn aanvraag?

  Handelaarsplaten 

  Voor de hernieuwing van handelaarsplaten moet u voor elk gevraagd btw-attest op jaarbasis 12 voertuigen verkocht hebben aan eindgebruikers. U moet bij uw aanvraag tot hernieuwing een kopie van die verkoopfacturen toevoegen.

  Voortaan tellen ook de verkopen van voertuigen naar het buitenland (zoals uitvoer en intracommunautaire leveringen) mee om te bepalen of u minstens 12 voertuigen per jaar verkocht heeft.
   

  Proefrittenplaten 

  Voor de hernieuwing van proefrittenplaten zijn geen verantwoordingsstukken nodig.