Algemene info EORI

Procedure vóór de aanvraag van een EORI-nummer

Als u een in België gevestigde marktdeelnemer bent, kunt u de geldigheid van uw EORI-nummer gemakkelijk verifiëren in de online EORI-gegevensbank, die beschikbaar is op de website van TAXUD.

Gelieve de volgende stap-voor-stap procedure te volgen:

  1. Bij voorbeeld: uw KBO-nummer (Kruispuntbank van Ondernemingen) is 0314.595.348.
  2. Uw EORI-nummer zou als volgt zijn: BE0314595348 (geen spaties, geen punten)
  3. U gaat naar de online EORI-gegevensbank
  4. U voert uw EORI-nummer in (in ons voorbeeld is het EORI-nummer BE0314595348)
  5. Als de volgende boodschap verschijnt: "This EORI number is valid.", betekent het dat uw EORI-nummer is geactiveerd en dat u geen nieuwe aanvraag hoeft in te dienen. Gelieve om naar punt 7 te gaan.
  6. Als de volgende boodschap verschijnt: "This EORI number is not valid.", betekent het dat uw EORI-nummer niet geactiveerd is en dat u een EORI-nummer moet aanvragen voor douanedoeleinden via het formulier  AANVRAAG/BE/EORI/A3 (PDF, 243.56 KB).
  7. Als de naam en het adres ontbreken en u deze wilt publiceren, gelieve dan het formulier  TOELATING/EORI/A2 (PDF, 190.02 KB) in te vullen.

Formulieren

Om een EORI-nummer te activeren, gelieve één van de onderstaande formulieren in te vullen:

  •  AANVRAAG/BE/EORI/A3 (PDF, 243.56 KB) - Aanvraagformulier voor een EORI-nummer voor een marktdeelnemer of een andere persoon dan een marktdeelnemer (particulier) die zijn hoofdbestuur of gewone verblijfplaats in België heeft.
  •  AANVRAAG/NIET-EU/EORI/A4 (PDF, 320.11 KB) - Aanvraagformulier voor een EORI-nummer voor een marktdeelnemer die zijn hoofdbestuur in een derde land heeft en zijn eerste douaneverrichting in België wil uitvoeren.

Om uw toelating te geven voor de publicatie van EORI-gegevens, gelieve het onderstaande formulieren in te vullen:

  •  TOELATING/EORI/A2 (PDF, 190.02 KB) - Formulier waarmee een marktdeelnemer of een andere persoon dan een marktdeelnemer (particulier) met een geldig EORI-nummer toelating verleent om bepaalde informatie (naam en adres) uit de online EORI-gegevensbank te publiceren.

Opgelet! Dit formulier moet enkel ingediend worden indien met de eigenlijke aanvragen voor een EORI-nummer via de aanvraagformulieren A3 of A4 er geen toelating tot publicatie van deze gegevens was toegekend en men dit wenst te wijzigen.

Verdere vragen?

Gelieve onze FAQ EORI en de website van de Europese Commissie te raadplegen.

Gelieve ook de volgende documenten te bekijken:

Contact

Als u echter nog vragen heeft, kunt u contact opnemen met de EORI-cel via het volgende e-mailadres: EORI.be@minfin.fed.be.

Bedankt om in dit verband de Helpdesk PLDA niet te contacteren.