Mondmaskers – FAQ FOD Economie

De laatste weken worden veel comfortmaskers ingevoerd, zoals herbruikbare stoffen maskers. Het invoeren van deze type mondmaskers moet echter voldoen aan bepaalde voorschriften. Zo moet volgende informatie beschikbaar zijn:

  • gebruikersinformatie (om de maskers veilig te kunnen gebruiken)
  • waarschuwingen (zo bieden confortmaskers niet dezelfde veiligheid als chirurgische maskers, zelfs al lijken ze op elkaar)
  • productreferentie
  • gegevens van de producent (als aanspreekpunt voor de consument)

Voer je comfortmaskers in, waaronder de in herbruikbare stoffen maskers die velen “community masks” noemen? Respecteer dan zeker de productveiligheidsregels en vermijd zo vertragingen bij het invoeren van je comfortmaskers.

De FOD Economie stelt immers vast dat veel comfortmaskers met frauduleuze documenten en opschriften worden aangeboden, misleidende boodschappen dragen of helemaal geen informatie bevatten. Het blijkt dus dat veel invoerders het niet nauw nemen met de productveiligheidsregels of deze niet kennen. Controles zijn dan ook nodig vooraleer de producten in de handel worden gebracht. De FOD Economie beseft dat deze controles voor vertragingen zorgen, maar deze zijn onvermijdelijk. Het ondenkbare alternatief is dat onveilige producten op de markt worden toegelaten.

Bij twijfel over de conformiteit van maskers moet zeer goed de reglementering worden nagelezen. Indien een levering mogelijk niet in orde is, kan je die bij de douane aangeven onder een douanebestemming die nog aanpassingen van de verpakking toelaat en pas nadien de goederen aangeven om in het vrije verkeer te brengen.

Raadpleeg de 'FAQ comfortmaskers' op de website van de FOD Economie, bevoegd voor productveiligheid.