Onze infocenters en kantoren zijn tijdelijk gesloten voor het publiek. U kunt de grote meerderheid van uw administratieve zaken online of per telefoon regelen.

Persconferentie "Drugs"

Datum:

Deze morgen maakte minister Vincent Van Peteghem de cijfers bekend van de door de Douane in de Antwerpse haven in beslag genomen drugs van 2020.

Daaruit bleek dat de drugstrafikanten in 2020 niet in lockdown waren! Dat de cocaïnehandel floreert als nooit te voren, blijkt uit de cijfers. 2020 was opnieuw een recordjaar aangezien meer dan 65 ton cocaïne met een straatwaarde van niet minder dan 7,5 miljard euro in de Antwerpse haven in beslag genomen werd.

De criminele organisaties leden vorig jaar dan ook niet onder de COVID-19 crisis. Integendeel, vorig jaar werd de grootste cocaïnevangst in één container ooit gedaan: 11,5 ton cocaïne, een wereldrecord! De criminele organisaties pasten hun modus operandi wel aan. Het aandeel van de methodes die geen menselijke tussenkomst op de loskades vereisten, kregen de voorkeur. De drugs werden eerder verborgen tussen de legitieme goederen en in de structuur van de container zelf.

Maar ook de Belgische Douane past zich continu aan en werkt verder aan het uitbouwen van nationale- en internationale samenwerking. Ook worden meer mensen en middelen ingezet, waaronder het opdrijven van de scanningscapaciteit.

Neem een kijkje op onze instagrampagina "DouaneBE" voor enkele foto's.