Brexit uitstel tot 31/10/2019: een toelichting

Datum:

Het Verenigd Koninkrijk (VK) krijgt tot 31 oktober 2019 om het huidig terugtrekkingsakkoord te aanvaarden. Indien het VK het terugtrekkingsakkoord voor die datum goedkeurt, dan gaat de overgangsperiode - zoals bedoeld in dit akkoord - in vanaf de eerste dag van de volgende maand. Daarop volgt de overgangsperiode, die minstens tot eind 2020 zal duren.

Stel dat de onderhandelaars in het VK bijvoorbeeld al in juli erin slagen om het overgangsakkoord te aanvaarden, dan gaat het overgangsakkoord in op 1 augustus 2019. In die overgangsperiode blijft de douanewetgeving van de Unie van toepassing op de handel met het VK. Dat betekent dat er geen douaneformaliteiten en/of douanecontroles van toepassing zijn op het onderlinge goederenverkeer.

Als het VK er voor 22 mei 2019 niet in slaagt om het terugtrekkingsakkoord goed te keuren, dan moeten de verkiezingen voor het Europees Parlement ook in het VK plaatsvinden. Gebeurt dit niet, dan eindigt de verlenging op 31 mei 2019 (i.p.v. op 31 oktober 2019) en komt er alsnog een harde Brexit op 1 juni 2019, met dus bijhorende douaneformaliteiten en douanecontroles.

Gezien de grote onzekerheid over de vorm en timing van de Brexit benadrukt de AAD&A het belang van een goede en continue voorbereiding door de privésector.